siluett av takläggare mot en blå himmel

Byta tak - saker du behöver ha koll på

När du ska hitta takläggare i din stad kan du använda dig av denna tjänst för att hitta takläggare nära dig. Du gör en kortfattad beskrivning (så detaljrik du kan) och gör en offertförfrågan kostnadsfritt. Du blir sedan kontaktad av upp till 5 olika takfirmor som ger dig ett kostnadsförslag som du i lugn och ro kan gå igenom för att sedan kontakta de firmor som känns bäst för dig. Ofta kommer takfirmorna ut till dig för att titta på ditt tak och få bästa möjliga uppfattning kring arbetet som du vill ha gjort. Det är även ett bra tillfälle för dig att få en magkänsla kring takfirman.

Eftersom taket och takläggning är en så viktig del av huset är det oerhört viktigt att detta görs av kompetenta personer som kan sitt hantverk. Det är även kopplat till försäkringen på ditt hus, taket är ju det som ytterst ska ta emot allt väder (tillsammans med fasaden), vi i Sverige har som bekant fyra olika årstider som har väldigt olika karaktär och stora kontraster beroende på stabiliteten i årstiden. Det är stora temperaturskillander och nederbörd som taket ska stå emot.

När du ska anlita takfirmor så är ett (självklart) tips att ALLTID titta upp firmorna och se vad dom har gjort för jobb tidigare. Be alltid om referenser som du själv kan höra dig för med. Bor du i en mindre stad så kan du vara säker på att du känner någon som har en uppfattning om firman du tänker anlita och vad de har för rykte och kvalite i jobb de tidigare utfört.

Få alltid med en garantitid när du anlitar en takfirma. Många firmor lämnar minst en garantitid på tio år. Men alla gör inte det och det kan bli kostsamt för dig om det händer något med ditt tak som du inte kan få ut på garantin. Det bästa är att anlita en firma som har gott rykte, är solid och har gott renome och tillämpar garantitid.

Det finns mycket att tänka på vid ett takbyte, och ju mer man vet innan arbetet sätter igång desto smidigare kommer det att gå. Det gäller till exempel att man har koll på hur takbyte och ROT-avdrag hänger ihop och vad man ska tänka på när man väljer takfirma.

Ett takbyte är en stor kostnad, men man bör se det som en investering eftersom det fungerar som en förebyggande åtgärd mot problem som kan bli stora och kostsamma om man inte gör något åt dem, och dessutom ökar ett nytt tak värdet på huset.

Gör bara sådant du kan

Ett takbyte är absolut inget för den som har tummen mitt i handen. För att resultatet ska bli ett korrekt och hållbart tak måste man ha kunskap om hur ett takbyte går till, och då krävs det att man är lite mer än normalhändig. Gör man fel kan det i längden skapa stora problem som kan vara dyrare att åtgärda än om man hade anlitat en takfirma från början.

Det kan finnas vissa saker som man kan göra själv, som till exempel att ta ner gamla takpannor. Det spar tid för takläggaren, och sparad tid betyder sparade pengar. Man ska dock aldrig göra något som man inte känner sig säker på. Hela takpannor kan man ibland sälja begagnat, och har man tur hittar man kanske en köpare som kan tänka sig att ta ner dem också.

Välj takfirma med omsorg

När det gäller takfirmor ska man aldrig ta första bästa. Det gäller att lägga lite tid på att jämföra olika firmor och att ta reda på att den man väljer att anlita är pålitlig, professionell och seriös. Genom att ta in offerter från olika firmor kan man jämföra deras priser och tjänster. Det kan vara bra att välja några större och några mindre för att se vad som skiljer dem åt.

Det är viktigt att firman har F-skatt, och man bör inte ens fundera på att anlita svart arbetskraft. Hos Skatteverket och Kronofogden kan man få reda på mycket om företagen, till exempel om det finns några skulder. Skulder kan i värsta fall betyda att firman går i konkurs innan arbetet hinner bli klart. Man bör också ställa många frågor, be om referenser och se till att skriva ett tydligt avtal.

Förhandla om priset

Det finns mycket man kan göra för att försöka förhandla sig till en bättre deal. Ofta kan det löna sig att låta firmorna veta att man har kontakt med andra. Om de är måna om att få en som kund är de förmodligen beredda att sänka priset något. Man ska dock inte bli dumsnål och enbart gå på det billigaste priset, utan se det som en del av helhetsbilden man får av firman. 

Att vara flexibel kan också göra att priset sjunker. Om man till exempel har möjlighet att vänta med takbytet tills takfirman har lågsäsong eller få andra arbeten inbokade kan man kanske få en bättre deal. Många tror att ett takbyte måste ske på sommaren, men faktum är att det är enklare att skotta bort snö än att jobba med blött material och torka bort vatten. Vår och sen höst kan vara optimalt.

Glöm inte ROT-avdraget

När man använder sig av ROT-avdraget blir takbytets kostnad betydligt billigare eftersom man då får dra av halva arbetskostnaden. Det är maximalt 50 000 kronor per person och år som gäller för avdraget, och det krävs också att man har betalat in tillräckligt mycket i skatt för täcka det. Man måste äga och bo i huset där arbetet utförs för att få göra avdraget.

ROT-avdraget är oftast gjort redan i offerten, men det är alltid bra att fråga för att vara säker på vad det är som gäller. Det är takfirman som har hand om de praktiska delarna, men det är ett gemensamt ansvar att se till att arbetet är ROT-berättigat. Avdraget alltid är preliminärt tills Skatteverket godkänner det. Kom ihåg att man bara ska betala för det arbete som man är nöjd med